neutralizacija_kemikalija_508_381_100

Pokazna vježba Vlak 2010.

neutralizacija_kemikalija_508_381_100 29.05.2010 u Harmici je održana pokazna vježba pod nazivom “Vlak 2010.”
Tom prilikom je DVD Rakovec poslao ?etri promatra?a koji su pozvani od strane HVZ-a.
Promatra?i:
Ivica Porkulabi?, predsjednjik, vatrogasac
Tomislav Šipuljak, vatrogasac
Ivan Šipuljak, pripravnik
Dijana Porkulabi?, pripravnica

kliknite na “više” i pro?itajte cijeli ?lanak, te pogledajte slike i video s mjesta vježbe… 

 

U organizaciji Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Zagreb na malograničnom prijelazu Harmica u općini Brdovec održana je pokazna vježba zaštite i spašavanja pod nazivom „VLAK 2010.“. „Mogli smo vidjeti kvalitetnu pripremljenost naših operativnih snaga za reagiranje u kriznim situacijama“, rekao je zamjenik župana Rudolf Vujević.

Priča je bila zamišljena na način da se kamion natovaren s opasnim tvarima zaletio u vlak. Posljedica je bila mnoštvo ozlijeđenih u vlaku, poginuli i razlivena kemikalija na prometnici na pruzi u Harmici. U koordiniranoj akciji sudjelovali pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Javna vatrogasna postrojba Zaprešić, Vatrogasna zajednica općine Brdovec, PVP  Pliva, djelatnici policije i Hitne pomoći Zagrebačke županije.

Akcijom je zapovijedao Siniša Petkoviček voditelj odijeljena u JVP Zaprešić. U odličnoj isplaniranoj akciji sudjelovalo je 62 pripadnika navedenih postrojbi i službi. Provjeren je sistem komunikacije  unutar sustava uzbunjivanja i informiranja. Mnoštvo okupljenih na malograničnom prijelazu Harmica moglo se uvjeriti u uvježbanost, znanje i opremljenost ekipa za krizna stanja. Zapovjednik Petkoviček nam je kazao: „S obzirom na planirani scenarij vježba je prošla korektno. Sve službe su odradile svoj posao prema unaprijed utvrđenom planu. Svatko je u svojoj domeni dao očekivani doprinos. Zadaća je izvršena kvalitetno i pravodobno. Predviđene radnje su se odvijale tečno, oprema je navrijeme dopremana kao i potrebna sredstva. Provjerena je komunikacija između svih službi i na samom terenu. Svi sudionici vježbe su sigurno i profesionalno obavili svoj posao. Osobno sam jako zadovoljan“.

Podizanje vlaka i izvlačenje poginulih

  neutralizacija_kemikalija_508_381_100

neutralizacija kemikalija

sluzbe_u_akciji_508_381_100

Službe u akciji

uklanjanje_kemikalija_508_381_100

Uklanjanje kemikalija

unesreceni_se_iznose_iz_vlaka_508_381_100

Unesrećeni se izvlače iz vlaka

vatrogasci_na_mjestu_nesrece_508_381_100

Vatrogasci na mjestu nesreće